İdeal kilo, sağlık sorunlarına sebep olmayacak, bir hastalık durumunda iyileşmeyi geciktirmeyecek ve yaşam kalitesini düşürmeyecek bir "sağlıklı kilo aralığını" ifade eder.
İdeal boy kilo hesaplaması ile "ideal kilom kaç olmalı?", "sağlıklı yaşam için kaç kilo olmalıyım?" veya "olmam gereken ideal kilo nedir?" sorularına cevap bulabilirsiniz.
Uygun yerlere boy ve kilo değerlerinizi yazarak hem doğru bir şekilde "beden kitle indeksi" bilgilerinizi hem de ideal kilonuzu öğrenebilirsiniz.
İdeal Kilo Nasıl Hesaplanır?
İdeal kilo formülü esasında son derece basittir. Kilonun, boyun karesine bölünmesiyle "beden kitle indeksi" yani (BKİ) hesaplanmış olur.
"Sağlık bakanlığı" verilerine göre beden kitle indeksi değerinin 18,5 ile 24,9 arasında olması kişinin kilosunun ideal kilo aralığında olduğunu gösterir.
Beden kitle indeksi tam olarak ne anlama geliyor?
Siz de yukarıda hesaplamış olduğunuz beden kitle indeksi değerini bu açıdan değerlendirebilirsiniz.
18.4 Ve Altı : Zayıf
Boy uzunluğuna oranla kilonun yetersiz olmasıdır. Kişinin zayıf olması ideal kiloda olduğu anlamına gelmez. Zayıflık, vücut ağırlığının olması gerekenden az olmasıdır. Zayıf kişilerde en önemli risk bağışıklık sistemlerinin zayıflayabilmesidir. Enfeksiyonlara açık hale gelirler ve iyileşmeleri de daha uzun sürer.
18.5 - 24.9 : İdeal Kilo Aralığı
Beden kitle indeksinin 18.5 - 24.9 arasında olması o kişinin ideal kilo aralığında olduğuna işaret eder. Yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edip, egzersiz de yaparak ideal kiloyu korumaya çalışmak gerekir.
25.0 - 29.9 : Fazla Kilolu
Kilonun boya oranla biraz fazla olduğunu gösterir. Fazla kiloların sağlık için bir tehdit oluşturmasını beklemeden önlem alınmalıdır.
30.0 - 34.9 : Şişman (1. Obez)
Vücut ağırlığının boy uzunluğuna oranla artık biraz daha tehlikeli bir durumda olduğunu gösterir. Bu kişiler artık şişman kategorisine girerler. İdeal kiloya ulaşmak için çaba harcamak, gerekirse diyetisyene başvurmak gereklidir.
35.0 - 44.9 : Şişman (2. Obez)
İçinde bulunulan bu durum kilonun boya oranla çok fazla olduğunu ve obez kategorisinde ikinci aşamada olunduğunu belirtir. Bu fazla kiloların özellikle kalp ve damar rahatsızlıklarına yol açma riski yüksektir.
45.0 Ve Üstü : Aşırı Şişman (3. Obez)
Şişmanlığın son aşamasıdır. Çok ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirir ve uzman gözetiminde acilen kilo verilmelidir.